fredag 3 februari 2012

Bras-mys

En som gillar värme och brasan är nog Asterix,
här ligger han och njuter med sin leksak bredvid.
Bras-mys och lugnt hemma e det nu efter jobbveckan.
Fin dag har det varit idag, sol har varit fram och givit en energi :) men lite för kallt e det ute, jag som mår bäst av värmen. Men brukar ju sägas att ”Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder”, så de nog bara att klä på sig mera och stå ut nån månad till tills det blir sommarens soliga dagar!

Till middag ikväll blev lite smått och gott med indisk feeling, jag blev sugen att testa på lite annan sorts kryddning och mat. Så det blev att jag gjorde lite inslag av indisk krydding i maten åt oss. Kryddor som spiskummin, garam masala, gurkmeja, kardemumma, curry, chili, kanel, kummin o.s.v används ju ofta i recepten. Och visste du det att det finns nog inget annat land i hela världen som använder kryddor på ett så utbrett och utvecklat sätt som Indien. För kryddorna är en stor del i den indiska maten, det är kryddorna som ger maten den speciella smak som bara den indisk maten har. Jag tycker det skall vara intressant att åka dit på resa någon gång och få uppleva landet, maten, kulturen i verkligheten. Hörs det att jag börjar bli lite ressugen....jag har nog kommit på mig själv nu flera gånger då jag drömmer mig bort till värman och surfar runt på olika resmål, värmande sol & inga måsten, bara vara, ojoj finns ju inget mera avkopplande än att resa och få uppleva / lär sig nya kulturer.

Rostad Indisk Broccoli och Lök med mycket garam masala krydda

Curry- och morotspanerad kyckling med räfflade potatisar.

Indisk morotssallad med senapsfrön och
Grönsallad med jordgubbar,
gurka, rädisor och mandarinklyftor.













Och fina Fredags vin,
nu e det helg :)

torsdag 2 februari 2012

Snöfall

Lätta Snöflingor singlade sakta ner.


Morgon snö kom ner på dagens morgon promenixen och friskt var det att ute, en bra start på dagen fick båda jag och Asterix. Efter jobbet idag drog jag med rara Vännen Madde till stans badhus. Var en tid sedan jag varit och simmat nu, men det gick ändå bra och det var ganska varmt i bassängen +27, skönt, jag som gillar värme så fick nog upp värmen efter några simtag. Fast skönast är nog att gå i bubbelpoolen, massage och ännu varmare vatten där :) Och ja, vi vågade ju oss oxå ut ett varv i ute bassängen men det blev lite kallt om öronen, skulle varit bra med mössan på då som man brukar ha när man badar badtunna. Avslutade badhus besöket med värmande bastu, så jag tycker jag ännu har ganska bra med värme i kroppen fast det är kallt ute nu.

Badning, bubbelpool och bastu blev det på Mariebad.


Te-mys hos brosan med familj.
Senare på kvällen åkte vi en sväng upp till solberget på lite te-mys och kvällssnack. Var så trevligt med en lugn stund tillsammans och få coola ner oss inför fredag, YES imårn e det den bästa dagen på hela veckan! 
Happy Friday :)

Lakrits bjöds det på ur denna fina Godis skål.

onsdag 1 februari 2012

"Ett/Två dagen" 1/2-2012

Fint med onsdag och det trevliga "bull fikat" som min grupp på jobbet brukar säga...Det e typ ett måste att gå på onsdags fikat annars kan man missa mycket gott både det som bjuds på till kaffet och det som ventileras på pausen... Idag fick vi kladdkakemuffins med grädde och/eller smoothie med bär & frukt, så energin tog lite mera fart på eftermiddagen av fina bull fika....

Kladdkakemuffins med grädde och
Smoothie med bär & frukt gav bra med energi!

Ja-a-då, varit en liten fixat, planerat, kollat, söknings kväll för mig, tror det börjar ta sig nu med allt jag funderat att få plats och få klarhet i för februari månaden. Tänk det är februari nu redan och jag tror det kommer att bli en super bra månad med mycket gött :)

Kallt om armar & fingrar är det nu om dagarna, bbrrr fy inte bra med kalla vintrar, jag mår bättre av värmen och solen! Hade till och med dubbel vantar på mig på kvällens promenix, annars skulle nog mina fingara bli till is. Men nu tänker jag ta tag i detta och gör ett par värmande armvärmare åt mig, som man oxå kan använda när man skriver på datorn. Jag sökte upp ett enkelt mönster på nätet ikväll och hittade ett som skulle passa mina stick-kunskaper, ska nu då försöka mig på detta projekt och få nya värmande armvärmare i vinter. Bara mitt tålamod håller...och de blir som jag önskar....Och nu pysseltjejerna har jag nytt pyssel på gång tills det är vår nästa träff med pysselgruppen. Yepp, yepp --> ny månad nya möjligheter!

Armvärmare projekt....

tisdag 31 januari 2012

Kalasdag

Varit en liten kalasdag idag med mycket gott. Hade en lugn och skön Sushi lunchdejt med fina Nina och lilla Wilmer hemma hos dem. Hämta med god och färsk Sushi rullar åt oss som vi fick njuta av till lunch. Förstås mycket wasabi tog ju jag, för det är nog wasabin som gör Sushi så gott tycker jag. Wasabin skall kännas upp genom näsan ända upp mellan ögonen så det nästan tar fram tårarna ibland, de e kraftigt det men så gott med stark mat som jag gillar!

Vad välja...nappen eller sushi...
lilla Wilmer funderar vad som blir hans lunch

Mycket wasabi och misosoppa med sjögräs/purjolök
är så gott till Sushi!





Rullar med lax, räkor, sik, abborre,
paprika, tofu, omelett, vegefyllningar m.m.


Har ikväll varit på trevligt födiskalas i stan hos vännen Jossan som fyller år idag, grattis nu e du upp oss i åldern, tiihiii.... Det var super trevligt kalas och så mycket gott hon hade fixat till och bjöd åt oss brudar. Goda hembakade kakor, kex, maränger m.m. Fint med kalas och tjej-snack. Och många fina planer vi tog fram - kom på ikväll som vi ska kom igång med nu i vinter, ser redan fram emot nästa veckas "träffis" med Er :)

Kalasgott dukat bord bjöds det på ikväll.

"En tårta om dagen e bra för magen"
eller var det...
"Ett äpple om dagen är bra för magen"




Å så klart skall det va popcorn då det är kalas!

Kaffe, limsa och ljusmyyys :)

måndag 30 januari 2012

Rullar

Mitt fin fina kort som jag har på min jobb anslagstavla,
Jag hatar Måndagar!

Har nu testat på att göra min allra första hemmagjorda vårrullar, jag älskar ju asiatisk & stark curry/chili kryddad mat så det blir ganska ofta såna maträtter hemma hos oss. I vårrullarna gjorde jag en fyllning med grönsaker och kantareller, blev nog super gott. Men det tar ju lite tid att gör dessa rullar då degen skall fixas och kavlas, fyllningen hackas och stekas, och så skall det rullas ihop vårrullar som tillslut skall stekas, ångkokas eller friteras. Så ett bra tips om du skall gör hemmagjorda vårrullar är att inte vara hungrig på sekunden utan gör dem på samma gång som du har en bakdag eller mat fixardag eller när du har lust och tid för att testa på att gör lite annan sorts maträtt hemma. Det börja oxå annars dofta plättar när jag gjorde rullarna så Andreas trodde jag stekte plättar åt honom, tiihiii han blev lurad...inga plättar idag...

Det blev 8 stycken homemade Spring Rolls
med mycket chili sås och soja, gottigott :)

Bbbrrr har varit lite kyligare idag, nästan så att man måsta sök upp e extra par sticka-sockor ikväll. Men medans jag och Asterix var ut på promenix så hade gubben hemma satt på bastun så det var toppen att få gå och värm upp sig och ladda upp med lugn energi inför denna vecka :)

Skönt Med Bastun och Värmen,
skall nästan kunna gå varje kväll i den då det är vinter och kallt!


*fniss fniss* Här söker vi efter godsaker i tomt mjölkpaket...var finns gotti nanna...hhmm...
Men tillslut var det inte mycket kvar av paketet och grönsakerna var uppätna,
de e så roligt att få sök efter grejer nu just tycker Asterix.

söndag 29 januari 2012

Mera middag...

Var idag ut på en liten promenix till Lemströms kanal.

Och så lite mera middags bjudning blev det idag, "familjen" kom över till oss på mat & fika. Jag fixade ihop lite söndagsgott åt oss, så ikväll blev vi oxå mätta i magarna. Roligt är det att bjuda och fixa till god mat då jag har ett bra kök som funkar för sånt. Mycket trevligt var det att ha familjen på besök :)
Maten e dukad för familjen.



Fick dessa fina tulpaner igår av gästerna.
Söndagsfika med nybakad tigerkaka,
tack Nina det var jätte god kaka du hade bakat  :)

Middagsfrämmande


Morgon promenad
Helgen går i racerfart....
Lördagen gick nog så snabbt, hann nu till stan och butiken en stund på dagen och på kvällen hade vi middagsfrämmande, andreas kollega med familj var hos oss. Vi hade En mycket trevlig & kul kväll tillsammans med god mat och drycker. Mera sånt skall det bli, skönt att sitta å prata och umgås i gott sällskap :) Nu ska jag fortsätta helgen i lugn och ro.


Lite suddig bild av middagsmaten.

Meny:
Älgstek kokt i rosévin med lök, morötter och äpple
Ugnsrostad potatis & rotgrönsaker, kokta ärter
Sallad med jordgubbar, feta, tomat och pekannötter
Keso-Avocadoröra ala Sophia
Marinerad bönblanding med syltlök
Ugns Batong med örtsmör
Samt tillbehör som - Aroniagelé, Jalapeño, Louisiana hot sauce.



Murviedros smarta Vinbox i Dual form, "Dual Bag in Box",
bara att välj vitasidan eller rosésidan beroende på vilken sort man önskar dricka.

Små grabbarna mumsade på popcorn.
Efterrätten - Snabb cheesecake toppad med bär


Dukat för kaffe och efterrätt, gott gott :)
   

Recept - Snabb cheesecake toppad med bär
8 portioner i glas

8st Digestivekex
250 g Kesella
(som jag smaksatt med rödvinbärssaft & limesaft)

250 ml Vaniljvisp
2 tsk kanel, 1 tsk mald pomeransskal
Toppning:
Valfria bär, russin/torkade tranbär, kokos, kanel

Vispa vaniljvispen och blanda i kesella, tillsätt kanel och pomeransskal. Krossa digestivekexen, lägg kexen i botten av glasen, fyll upp med kesella/vaniljvisp blandningen och toppa med bär, russin/torkade tranbär, kokos. In i frysen nån timme, klart. (ta fram glasen i rumstemperatur en stund före servering).